Hőszivattyús klíma

A hőszivattyús klíma kifejezés mögött a hűtő-fűtő légkondicionálót értjük. Ez a megnevezés tehát nem teljesen pontos, de a köztudatban mégis így van jelen. Ennek az oka nem véletlen, hiszen a hőszivattyú és a klíma kifejezetten hasonló elven működnek. 

Ismerje meg a következő írásunkból a hőszivattyús klíma működését, illetve a hőszivattyúk és a klímák közötti hasonlóságokat és különbségeket! 

Először is érdemes tisztázni a hőszivattyúk alapvető működési elvét 

Hogyan működik a hőszivattyús klíma?

A hőszivattyús rendszerek a kinti levegőből nyernek hőt, amelyet Ön az otthona fűtésére vagy melegvíz előállítására használhat fel. Ez a megoldás nem csak környezetbarát, de hosszú távon rendkívül gazdaságos is. 

A hőszivattyús klímák úgy működnek, hogy a bennük található kompresszorok a kinti levegő energiatartalmának bizonyos részét hasznosítják.  

Szerencsére a klímaszerelés gyorsan elvégezhető, ezért Ön is rövid időn belül gondoskodhat otthona kényelméről. Szakembereinkkel a klíma telepítést Budapest és Érd vonzáskörzetében is rövid határidővel végezzük.

Miért előnyös a hőszivattyús klíma telepítése?

  1. A hűtést és fűtést egyaránt biztosítja

Ahogy említettük, a hőszivattyús klíma nem más, mint a hűtésre és fűtésre is alkalmas légkondicionáló. Ennek köszönhetően egyetlen eszközzel gondoskodhat otthona kényelméről az év 365 napján. 

  1. Azonnal kellemes meleget teremthet

A hőszivattyús klímák akár percek alatt képesek a legmagasabb hőt a helyiségekbe fújni. Emiatt az erős mínuszokat hozó, hideg téli napokon is rendkívül rövid időn belül elérheti a komfortos hőmérsékletet. 

  1. Otthona légkörét is tisztíthatja

Napjainkban a környezettudatosság mellett az egészséges életmód is egyre fontosabb szerepet játszik. A korszerű hőszivattyús klímákkal akár a levegőt is kiváló hatékonysággal tisztíthatja a baktérium- és pollenmentes légkör érdekében. 

Mi a hasonlóság a hőszivattyú és a klíma között?

Szerencsére amikor igazán meleg van, a hőszivattyú és a klíma egyaránt képesek lehűteni otthona helyiségeit. Ezeket a rendszereket úgy tervezik, hogy elvonják a párát, és ezáltal hűvösebb levegőt biztosítsanak. 

A hőszivattyú és a klíma is az úgynevezett zárt hurkú hűtési ciklus elvén működik. Ez azt jelenti, hogy ugyanaz a hűtőközeg kering folyamatosan, amikor áthalad a hőszivattyún vagy a klímaberendezésen. 

Az előbb említett okok miatt alakult ki a hőszivattyús klíma elnevezés. 

Mi a különbség a hőszivattyú és a klíma között?

Habár a hőszivattyú és a klíma ugyanazon a hűtési elven működik, illetve számos hasonló elemből épül fel, mégis van egy lényeges különbség. 

A legfontosabb eltérés, hogy a hőszivattyúknál a hűtés irányának megfordításával meleg levegő kerül az otthonába. Így nem csak a hűtés, hanem a fűtés is megoldható. 

Tehát a légkondicionálóktól eltérően a hőszivattyú fordított szeleppel működik. Ez a szelep automatikusan képes megváltoztatni a hűtőközeg áramlási irányát, ha légkondicionálás helyett fűtésre van szüksége. 

Érdemes a légkondicionálóra úgy gondolni, mint egy olyan hőszivattyúra, amely kizárólag egyetlen irányba képes továbbítani a hőt. Jelen esetben bentről kívülre történik a hő elvezetése. 

Érdeklődni szeretne a hőszivattyús klímákkal kapcsolatban?

Kollégáinkkal országosan az Ön rendelkezésére állunk, de Budapest és Érd környékén extra rövid határidőn belül tudunk segíteni. Ha otthonában egyszerűen szeretne gondoskodni a fűtésről és hűtésről is, keressen minket bizalommal!