Hőszivattyú működése

A környezettudatos otthonok már hőszivattyúval gondoskodnak a megfelelő hőmérsékletről. Éppen ezért fontos, hogy a hőszivattyú működése is szóba kerüljön. 

Jól mutatja a hőszivattyús rendszerek hatékonyságát, hogy a használatuk világszerte egyre népszerűbbé válnak. Ugyanis a hőszivattyús megoldások a valóban megtérülő hosszú távú befektetések közé tartoznak. 

Mi a hőszivattyú általános működési elve?

Célszerű megjegyezni, hogy a hőszivattyúk között a gőzkompressziós típusok a leggyakoribbak. A gőzkompressziós hőszivattyúkban lévő zárt csővezetékekben a speciális hűtőfolyadék gőze áramlik. 

Ez a gőz a hőszivattyú fűteni kívánt oldalán található kondenzátorban csapódik le. Eközben a hőt a kívánt helyiségbe vezeti vagy vízmelegítésre használja fel. 

Ezután a hűtőközeg az úgynevezett fojtószelepen keresztül terjeszkedik, és hirtelen elpárolog, illetve lecsökken a hőmérséklete. 

Végül a gőzt a hideg oldali külső környezet felmelegíti, majd a kompresszor megfelelően sűríti, és a kondenzátorba irányítja vissza. Alapvetően ez a folyamat ismétlődik a hőszivattyús rendszerekben. 

Ha Budapest vagy Érd vonzáskörzetében szeretné hőszivattyúval megteremteni otthona kényelmét, kollégáinkkal még gyorsabban az Ön rendelkezésére állunk. 

Hogyan működik a levegő-víz hőszivattyú?

Használata közben a készülék hőt von el a kinti levegőből, amely az otthonába vezetve kellemes hőmérsékletet teremt. Ezt a rendszert általában a ház oldalán vagy végén telepítik a szakembereink.  

A levegő-víz típusú eszközök alapelve, hogy a hőszivattyú a kinti levegőből veszi fel a hőt. Ekkor a hőszivattyú gondoskodik arról, hogy a levegő magasabb hőmérsékletű legyen. Ezután a levegőt visszajuttatva optimális légkört teremt az otthonában. 

Habár a hőszivattyúk elektromos hálózatról működnek, de az áramfogyasztásuk kisebb költséggel jár, mint amennyi hőt előállítanak. Így a hőszivattyú működése akár teljesen megújuló energiával is történhet. Ehhez a napelemek telepítése megfelelő választás lehet. 

Fontos kiemelni, hogy a levegő-víz hőszivattyúk hatékonyabban működnek padlófűtési rendszerekkel és mennyezetfűtéssel. Ha otthonában nincs padlófűtés, akkor ajánlott nagyobb méretű radiátorokat használnia. 

Nagyobb radiátorokra azért lehet szükség, mert a hőszivattyú által előállított hő nem minden készülék esetében olyan magas, mint a hagyományos gázkazánok által megteremtett hőmérséklet. Emiatt nagyobb fűtőtestek kellenek, hogy a házban mindenhol azonos legyen a hőmérséklet.  

Azonban a radiátoros rendszerekre optimalizált HT sorozatú Panasonic hőszivattyúk már biztosítják a gázkazánok által generált magas hőmérsékletet is.

Hogyan működik a talajszondás hőszivattyú?

A talajszondás hőszivattyúk földhurkot vagy fúrólyukat használnak a hő talajból történő kinyerésére. Elsősorban az USA-ban és Németországban, illetve Svédországban használják, de egyre kevesebben alkalmazzák. Ennek a legfőbb oka, hogy a levegő-víz hőszivattyúk már utolérték őket hatásfokban, és az áruk is kedvezőbb. 

Mivel a talajszondás típus a levegő-víz hőszivattyúkhoz hasonlítva drágább megoldásnak számít, ezért nem véletlen, hogy egyelőre leginkább az előbb felsorolt három országban kezd teret hódítani a lakosság körében. 

Ennek a hőszivattyú rendszernek az egyik legfontosabb előnye az, hogy megfelelő nagyságú földhurok esetén télen is állandó hőmérsékletet képes biztosítani. 

 

Tipp: Ha nagyobb épületek korszerűsítése a cél, akkor egyéb lehetőségeket is érdemes számításba venni. Ilyen opciók lehetnek a nyílthurkú hőszivattyú rendszerek, amelyek víztartályból vagy akár a nyílt vízből is tudnak hőt nyerni. 

Hőszivattyús rendszer iránt érdeklődik?

Országosan elérhetők vagyunk, azonban Budapest és Érd körzetében extra gyorsan a helyszínre érkezünk. Vegye fel velünk a kapcsolatot, és mindenben segítséget nyújtunk!