Hőszivattyús fűtés

Ha otthonában hőszivattyús fűtés biztosítja a kellemes meleget, akkor az ingatlana akár 100%-ban megújuló energiaforrásból is képes ezt biztosítani. 

Mivel a levegő-víz hőszivattyús rendszerek használatakor egyáltalán nem tüzelünk fosszilis anyagokat, ezért valóban környezetbarát megoldásról beszélünk. 

Tény, hogy a hőszivattyú használata kiválóan védi a természetet, és az összes hőt képes előállítani otthona vagy vállalkozása számára. Ennek köszönhetően nem kell többé aggódnia a tüzelőrendszer okozta folyamatosan növekvő fűtésszámlák miatt. 

A következő írásunkban a hőszivattyú rendszerekkel történő fűtés legfontosabb előnyeit, illetve döntési tényezőit ismerheti meg. 

Miért előnyös a hőszivattyús fűtés?

1. Akár 100%-ig megújuló energiával gondoskodhat a fűtésről és a melegvíz előállításáról

Napjainkban egyre nagyobb teret nyer a megújuló energiaforrások használata. Ez nem véletlen, hiszen egyre többen választják a környezettudatos megoldásokat a mindig kényelmes otthon megteremtéséhez. 

Mivel a hőszivattyús fűtés minimális áramfogyasztást igényel, ezért az üzemeltetése rendkívül költséghatékony. 

Érdekesség: Európai országokban végzett felmérések szerint az ezredforduló után született generáció 76%-a mára kifejezetten odafigyel a környezetvédelemre. Ennek köszönhetően egyre több ház melegvíz ellátása már hőszivattyúval lesz megoldva. 

2. Nincs károsanyag-kibocsátás

Hőszivattyús fűtéssel megszűnik a károsanyag-kibocsátás. A fosszilis tüzelőanyagok visszaszorítása és hosszú távú leváltása világszerte egyre fontosabb kérdés. 

Ha ténylegesen környezetkímélő módon szeretné otthonában a melegvíz előállítást és a fűtést biztosítani, mindenképpen vegye számításba a hőszivattyús fűtést is. Kollégáinkkal a hőszivattyú fűtés telepítését Budapest és Érd vonzáskörzetében extra rövid idő alatt elvégezzük. 

 

Tény: A fosszilis tüzelőanyagok közé tartozik a szén és az olaj, illetve a földgáz is. Sajnos a 2020-as statisztikák még mindig azt mutatják, hogy a világ energiafogyasztásának kb. 80%-a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásával történik. 

3. A gázos készülékekkel szemben hűtheti is otthonát

A gázkazánok használata helyett már sokkal érdemesebb a hőszivattyús fűtést választani. Ugyanis a korszerű hőszivattyú rendszerek költséghatékonyan nyújtanak kellemes meleget még a leghidegebb téli napokon is. 

Emellett a hőszivattyúk azonban a nyári kánikulában a hűtésről is kimagasló teljesítménnyel gondoskodnak, amennyiben mennyezetfűtés vagy fan-coil kerül kiépítésre. 

Az egyik legjelentősebb pozitívum a hőszivattyús hűtést illetően, hogy nincs jelen a klímáknál gyakran tapasztalható huzathatás. 

A klímák okozta erős huzat több egészségügyi problémát is előidézhet: 

  • Bőr- és szemszárazság 
  • Folyamatos bőrirritáció és viszketés 
  • Fejfájás és kellemetlen közérzet 
  • Ízületi fájdalmak, gyulladások

Hőszivattyúval való hűtéssel viszont az előbb felsorolt panaszok mindegyikét elkerülheti. Így külön klíma telepítése nélkül, napi 24 órában élvezheti otthona kellemes légkörét. 

4. Kevesebb karbantartást igényel a hagyományos fűtési rendszerekhez képest

A hőszivattyúk sokkal kevesebb karbantartási időt vesznek igénybe a tüzelőrendszerekhez hasonlítva. Kb. évente egyszer elegendő a hőszivattyús rendszer fontosabb elemeit ellenőrizni. Szerencsére ezeket saját kezűleg is gyorsan elvégezheti. 

Szakember általi ellenőrzésre pedig 3-4 évente ajánlott sort keríteni. A megfelelő műszaki állapotban lévő rendszerek hosszú évtizedekig tökéletesen működnek. Így a hőszivattyús fűtés valóban a hosszú távú fűtéskorszerűsítési megoldások közé tartozik. 

Hőszivattyús fűtéssel gondoskodna otthona komfortérzetéről? 

A hőszivattyús fűtési rendszerek telepítése előtt mindig precíz tervezés szükséges. Kollégáinkkal a lehetőségek felmérésétől kezdve a kivitelezés utolsó lépéséig minden feladatot megvalósítunk. Budapest és Érd környékén még gyorsabban házhoz megyünk. 

Ha érdeklődni szeretne a hőszivattyús megoldások iránt, vegye fel velünk a kapcsolatot!